неділю, 21 липня 2013 р.

Сальвія


Сальвія, шавлія (Salvia L.) Родина Губоцвітих (Lamiaceae). Поширена в помірному і тропічному поясах всієї земної кулі. Рід налічує близько 700 видів. Однорічні, багаторічні трав'янисті рослини або півкущі. Чотиригранні стебла, двогубі квітки.

Види сальвії

Сальвія блискуча (S. splendens Sello ex Nees). Багаторічна рослина, але культивується частіше як однолітник. Батьківщина - Бразилія. Кущ компактний або пухкий, висотою 20-60 см. Суцвіття - кисть довжиною 14-20 см. Забарвлення чашечки і віночка
яскраво-або вогненно-червоне, чашечка не опадає і залишається яскравою до дозрівання насіння.

Умови вирощування

Рослина теплолюбива і світлолюбива. Вимагає грунт пухкий, поживний, що містить вапно.
На вологих і надто багатих грунтах розвиває потужну зелену масу і слабо цвіте, тому при підгодівлі азотні добрива вносять малими дозами (10-15 г/м2). У спеку, щоб не опали чашечки, потрібен регулярний полив. Цвітіння настає через 100-120 днів після посіву і триває до заморозків.
Посів насіння в теплиці в лютому - на початку березня в ящики в легку землю, пікірують в парники або в торфоперегнійні горщики. Розсада потребує хорошого освітлення, не переносить вогкості і вимагає хорошої вентиляції, в грунт висаджують після закінчення заморозків.
Застосовується для килимових і квіткових клумб, рабаток, яскравих плям на газонах, ваз, балконів, вазонів.
Сальвія срібляста (S. argentea L). Батьківщина - Південна Європа. Багаторічна рослина, культивується як дворічник. Кущ висотою до 60 см, листя і стебла густо вкриті білими волосками, від чого вся рослина має сріблястий вигляд, що і визначає його декоративну цінність. Стебла розгалужені, закінчуються великим гроно видним суцвіттям, квітки дрібні, білі. Цвіте рясно на 2-й рік, в 1-й рік розвиває розетку прикореневих листків.
Світлолюбива, посухостійка. Грунти сухі, багаті вапном, водопроникні. Насіння висівають літом (червень) на посівні грядки, сходи пікірують і висаджують на постійне місце якомога раніше.
Сальвія лугова (S. pratensis L.). Родом із Середньої Європи. Багаторічник. Кущ заввишки 40-50 см. Листя овально-ланцетні з серцеподібною основою; верхні - сидячі. Квітки яскраво-сині, в кистях довжиною 20-30 см. Цвіте в червні. Є садові форми з білими і рожевими квітками.
Грунти піскуваті, глиняно-дернові. Розмножуються посівом насіння в грунт у квітні - червні або поділом куща в кінці літа.
Сальвія борошниста, шавлія борошниста (S.farinacea) - багаторічник, що вирощується як літник. У нього ланцетоподібні листя і прямостоячі квіткові стрілки до 45 см заввишки. У сорту 'Вікторія' густо-фіолетові квіти і темно-бордові стебла.
Шавлія лікарська (S.officinalis), з ароматними, овальними, зморшкуватими, слабо опушеними листками, вирощується як пряність, але є й декоративні сорти. У сорту 'Пурпуресценс' молоде листя - лілове, потім лілово-зелене. Можна використовувати, як лікарську рослину.

Немає коментарів:

Дописати коментар