суботу, 27 жовтня 2012 р.

Медунка


Медунка






Українська назва Медунка                       

Латинська назва  Pulmonaria
Родина Бурачникових - Boraginaceae 
Батьківщина Євразія
Легкість вирощування для початківців
період цвітіння  травень-червень

 Медуниця, або пульмонарія  - лісова кореневищна рослина  з довгастими листками, вкритими невеликим пушком. У висоту медунки досягають 30-40 см. Посадивши медунки на правильному місці в саду, можна фактично забути про них, так як ці рослини майже не потребують догляду. Посаджені в саду медунки постійно привертають погляд з-за вельми декоративних вічнозеленого листя. З часом
розростаються рослини утворюють густі зарості.


У найкрасивішу пору свого існування медунка
вступають на початку нового сезону, коли покриваються безліччю невеликих квіток на піднятих над листям квітконіжках. Квітки медунки, в залежності від виду і сорту рослини, мають різне забарвлення: від білого і блідо-блакитного до яскраво-червоного і темно-бузкового кольору. У медунки багатьох видів можна побачити на одній квіткової кисті одночасно рожеві і лілові квітки. 
Медуниці досить холодостійкі, не люблять прямих сонячних променів і не переносять спеку. Охоче ??ростуть у півтіні і готові миритися навіть з постійною тінню. Причому саме в тіні малюнок на їхньому листі стає особливо яскравий, а квітки набувають найбільш насичений забарвлення. 
Розмножують медунку переважно поділом куща в кінці літа або ранньої осені. Можливо розмноження насінням, але при цьому потрібно врахувати, що медунки легко перезапилюватися, тому не слід розраховувати на отримання ідентичного потомства.
У саду медунки найкраще розміщувати групами під листяними деревами та чагарниками (так вони ростуть і в природних умовах), в тіні будов, у легкій або глибокої тіні. Відстань при посадці 30см. Медуниці добре виглядають з примулами, геранню лісової, папороттю та чагарниками

Немає коментарів:

Дописати коментар