неділю, 21 липня 2013 р.

Зірочник

Зірочник належить до сімейство зонтичні — Umbelliferae (Арiacеае). В роді є лише єдиний вид, який  у більшості розповсюджений у Європі. Декоративно виглядає в альпінаріях. Рослина названа за ім'ям професора природознавства Бальтазара Гаквета.

Зірочник епіпактіс

Зірочник епіпактіс [Hacquetia epipactis (Scop.) DC.] росте в дикому виді у світлих, листяних лісах Моравії
та Словаччини. Знаходять цей вид і по південно-східних схилах вапнякових Альп. У рослини коротке
сланке кореневище, листя прикореневе, поділене на тир частини, зубчасте, з довгими пізньоцвітів або чемернику (Helleborus L.), первоцвітів (примул) (Primula L.).фіалок (Viola L.) і деяких інших видів тіньолюбних рослин. Розмножується насіннями або поділом кореневища (зазвичай восени)

черешками. Досягає у висоту 12-20 см. Квітконіжка закінчується верхівковою парасолькою із дрібних жовтих квіточок. Усе суцвіття нагадує одиночну квітку, що підкреслюється ще загальною обгорткою з великих листків. Вони складаються з п'яти сегментів, утворюючи зірку, і облямовують суцвіття. Цвіте у квітні-травні. Розвивається рослина у вологому ґрунті, багатому гумусом, у півтіні або тіні. Ця непримітна рослина утворює гарний килим під низькорослими деревами. Частіше його висаджують серед групи багаторічних садових рослин, наприклад,

Немає коментарів:

Дописати коментар