суботу, 27 жовтня 2012 р.

Чистець ВІзантійський


Чистець Візантійський




Українська назва Чистець, стахіс
Латинська назва Stachys lanata 
Родина  Губоцвіті - Lamiaceae
Батьківщина Євразія
Легкість вирощування для новачків
період цвітіння  липень-серпень

Чистець волохатий, або стахіс (Stachys lanata), - багаторічна кореневищна рослина. Стебла прямі, чотиригранні, висотою 30-60 см. Прикореневі і стеблові товсті листя довгасто-овальні, густо опушені сріблясто-сірими волосками, які надають рослині декоративність. Квітконоси заввишки до 30 см. Квітки дрібні, рожево-бузкові або вишнево-червоні, зібрані в щільні
колосовидні суцвіття. У


довжину суцвіття досягають від 15 до 20 см. Цвіте в липні-серпні 25-30 днів.

Чистець добре розвивається на відкритих сонячних місцях з пухкими, родючими, добре дренованих грунтами, не виносить перезволоження. 
Холодостійкий, посухостійкий, зимує без укриття. Навесні рослини очищають від старого листя. Влітку квітучі, що підносяться пагони вирізають дощенту. Оголюють старі ділянки кореневищ систематично видаляють. Полив і підгодівлі не обов'язковий. Размножують чистець поділом куща, живцюванням і насіннямДорослі кущі ділять навесні, в кінці літа або восени. Зрізані нижні частини стебел здатні вкорінюватися.

Чистець висаджують групами в миксбордерах, бордюрах, рабатках, рокаріях. 
Добре поєднується з очитком видним,  гейхерами,  дзвіночком , геранню. Пагони і листя використовують для аранжування зимових букетів.

Немає коментарів:

Дописати коментар