суботу, 27 жовтня 2012 р.

Хоста


Хоста



Українська назва Хоста
Латинська назва Hosta
Родина Лілейні — Liliaceae
Батьківщина Східна Азія
Легкість вирощування для початківців і любителів
період цвітіння  залежить від сорту

Це багаторічні рослини з компактним кореневищем. Листя прикореневі, на черешках, порівняно великі, різного забарвлення і форми. Квітконоси майже не облистнені, великі, у деяких видів до 120 см заввишки.Квітки воронкоподібні або дзвіночки, бузкові, фіолетові, рідше білі, зібрані в суцвіття.
У хост виявилося маса достоїнств. Вони невибагливі,
холодостійкі, до тіні, виключно декоративні. В основному хости цінуються за свою листя. Крім традиційного для всіх рослин зеленого кольору, вона може бути блакитний, салатовий, жовтий, смугастою, з різноманітним оздобленням, аж до білого, і навіть триколірної.Поверхня листа теж різноманітна: глянсова, зморшкувата, що тисне, з восковим нальотом або металевим відливом. Рослини сильно відрізняються і за розмірами. Поряд з гігантами висотою до 120 см зустрічаються карлики, не перевищують 5 см. 

Щоб хоста набрала достатню декоративність, необхідно мінімум 4-5 років. У віці 8-10 років вона буде виглядати прекрасно і не втратить своїх достоїнств, залишаючись на одному місці 20-25 років. Купуючи новинки, врахуйте, що не всі вони підходять для нашого клімату. Так, не варто "ганятися" за хостами з махровими квітками.
Квітникарі люблять хости і за їх тіньовитривалість. Хоча місце для хост треба підбирати з урахуванням особливостей сорту. Сонячні промені впливають не тільки на забарвлення листя хост. Квітникарі помітили, що ранкове сонце і трохи післяобіднього стимулюють рясне цвітіння рослин. 

На думку досвідчених садівників, запорука успіху у вирощуванні хост - правильно підібраний грунт, хоча багато хто знає з власного досвіду, що хости досить невибагливі і можуть рости на будь-яких оброблених садових грунтах. Для вирощування їх непридатний сухий піщанистий і важкий необроблений глинистий грунт. Для того щоб хости показали себе у всій красі, їм необхідний живильний зволожений добре дренированная грунт, в якій багато мікроорганізмів, дощових черв'яків, беруть участь у процесах утворення гумусу  і насичують його киснем.
Не схильні практично до ніяких хворі, а з шкідників небезпеку для них представляють тільки слимаки, та й то лише для сортів з тонкими, ніжними листами. Із хвороб найбільш поширена сіра гниль (ботрцтіс)Хворі рослини необхідно обробити спеціальними препаратами. Для профілактики важливо спостерігати за тим, щоб грунт на ділянці не був надмірно зволожений. Необхідно виламувати молоді квіткові стрілки. 

Розмноження: найчастіше поділом куща і живцями. Кращий час для посадки і ділення кущів хости - весна і кінець серпня - перша половина вересня.
Використовують для створення бордюрів, одиночних і групових посадок на газонах, узліссях і біля водойм. поєднується з дзвониками високими, геранями, астильбами, папортниками, хвойниками.

Немає коментарів:

Дописати коментар