суботу, 27 жовтня 2012 р.

Гравілат


Гравілат



Українська назва Гравілат
Латинська назва Geum
Родина Розоцвітні
Батьківщина Чілі, Європа
Легкість вирощування для початківців
період цвітіння  квітень-червень, серпень
Гравілат (Geum) - рослина сімейства розоцвітих. Найбільш декоративними є два схожих виду гравілату: один з Чилі, інший - європейський. Гравілат чилійський (G. chiloense) відомий в культурі з 1824 р. Це багаторічна кореневищна рослина з розеткою великих, красивих непарноперістие листя. Міцні квітконоси, висотою 50-60 см, з oгненно-червоними квітками, що формою нагадують розкриті трояндочки, є окрасою саду. Цвіте гравілат чилійський з кінця червня
протягом 40дней і більше. 

Гравілат яскраво-червоний (G. coccineum) в природі зустрічається рідко, зберігся як садова форма. Від схрещування з гравілату чилійським отримані сорти, що відрізняються забарвленням. Можливе повторне цвітіння в липні-серпні.

Гравілат легко і швидко розмножується насінням і вегетативно. При вегетативному розмноженні кущ легко ділиться на окремі розетки з відрізком кореневища. Через 1-2 роки це вже цілком сформувалася рослина з рясним цвітінням. 

Для вирощування гравілату підбирають злегка вологі, багаті гумусом грунту. Краще цвіте на освітлених ділянках, в легкій тіні цвітіння слабше, але більш тривалий. Відцвілі пагони сильно знижують загальну декоративність, тому в міру відцвітання їх виламують. Такий прийом сприяє збільшенню терміну цвітіння. 

Гравілат рекомендується висаджувати вільними групами на газоні, на рабатках з іншими багатолітниками, а також використовувати на зріз.

Немає коментарів:

Дописати коментар