суботу, 27 жовтня 2012 р.

Примула

ПРИМУЛА
 Українська назва Примула
Латинська назва Primula L. 
Родина Первоцвіті -Primulaceae
Батьківщина Китай, Японія
Легкість вирощування для початківців
період цвітіння  березень - травень
Переважна більшість цих рослин досить невибаглива, однак для успішного вирощування з пишним і тривалим цвітінням необхідно правильно вибрати місце посадки і враховувати деякі видові особливості. Вона не повинна пересихати і
перегріватися, весною повинно бути достатньо світла, а під час літньої спеки може бути притінена. Добре себе почуває біля дерев з рідкою кроною. Чим більше вид, тим вище у нього потреба у волозі. Грунт  необхідний пухкий і поживний. Протягом вегетаційного періоду землю спушують, підтримують у чистому від бур'янів вигляді, вологому стані, мульчують перегноєм. Рослини підгодовують або повним мінеральним добривом, або настоєм коров'яку 1:10 (пташиним послідом 1:20).
Для збереження бажаних властивостей примули краще розмножувати вегетативним способом. Після цвітіння кущ ділять на 3-8 частин, так щоб був корінець,саджають у перекопану або зрихлену удобрену землю. Розмножувати примули можна також насінням, але це краще робити в теплиці, а висаджувати у відкритий грунт уже добре сформовані рослини , і то у пасмурну дощову погоду.
Природно й привабливо виглядають видові примули у квітниках ландшафтного типу, в альпінаріях, кам'янистих садах. На присадибній ділянці посадки примули доречні уздовж доріжок, у квітниках біля будинку, в миксбордерах. Висаджувати їх краще одноколірними куртинами по 8-12 штук на тлі листяних або хвойних чагарників, у композиціях з цибулинними, шилоподібним флокси, карликовими ірисами, арабісом і т. д. Гарні і поодинокі екземпляри в мініатюрних квітниках і рокаріях. 

Немає коментарів:

Дописати коментар