четвер, 11 квітня 2013 р.

Нігтики

Нігтики, календула лікарська.
Нігтики, календула лікарська. Сімейство складноцвітих - Asteraceae D


um. (Com - positae Giseke). Кущисті рослини заввишки від 20 до 75 см Втечі товсті, покриті липкими залізистими волосками. Листя чергове, довгасте. Суцвіття великі, прості або махрові, яскраво-жовті або помаранчеві, з освіжаючим специфічним запахом. У промисловому і присадибному квітникарстві використовуються численні среднерослые і високорослі сорти з махровими і напівмахровими суцвіттями.


 Среднерослые сорту нігтиків(висота 40-50 см): -'Радио'. Суцвіття густомахрові, напівкулясті. Квітки язичкові яскраво-червоно-помаранчеві, до половини довжини згорнута в трубку. -'Зонненшайн'. Суцвіття яскраво-канарки, рихлі. Язичкові квітки довгі, на кінцях закручені донизу. -'Ювелъ'. Суцвіття лососево-помаранчеві з жовтою серединкою, рихлі. -'Голд Кеніг'. Суцвіття махрові і напівмахрові, золотисто-жовті з рожевувато-коричневими трубчастими квітками в центрі

. Високорослі сорти(висота 50-75 см): -'Оранж Кеніг'. Суцвіття махрові і напівмахрові, щільні, блискуче-яскраво-помаранчеві. -'Сенсация'. Суцвіття махрові і напівмахрові, плоскі, двокольорові.


Язичкові квітки яскраво-помаранчеві, трубчасті, - жовті. -'Голдгельб'. Суцвіття золотисто-жовті, махрові і напівмахрові. Язичкові квітки на кінцях загнуті вгору. -'Голдкугелъ'. Суцвіття золотисто-жовті, плоскі. Цвітуть нігтики рясно, з червня до морозів. Рослини невибагливі, але краще розвиваються і щедріше цвітуть на поживних садових грунтах при помірних поливах. Холодостійкі, переносять невеликі заморозки, вимагають відкритих сонячних місць розташування, але можуть рости і в півтіні. Розмножуються насінням. У грунт насіння висівають навесні або - восени, а в холодні парники навесні (у квітні). Сходять на 6-7-й день після сівби. Сходи проріджують на відстані 20-25 см. Легко переносить пересадку. Як розсаду можна використати самосів. Відхід звичайний. Для щедрого цвітіння необхідно своєчасно видаляти зав'язі і застосовувати рідкі підгодівлі. Зацвітають нігтики через півтора-два місяці після появи сходів. Запилюється перехресний. Окремі сорти вирощують з просторовою ізоляцією 50-100 м. Насіння дозріває через 25-30 днів після відцвітання, легко обсипається. Збирають їх у міру дозрівання. Вирощують квітки нігтиків на клумбах, рабатках, у бордюрах, а також на зріз. Використовується як лікувальний засіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар