неділю, 21 липня 2013 р.

Гіацинт

ГіацинтГіацинт (hyacinthus)
Родина лілейні
Походження - Мала Азія, Туреччина, Сирія.
Гіацинт – це рослина, яка привезена до нас здалеку, але знайшла своїх шанувальників тут завдяки своїм прекрасним квітам. Думки квітникарів розходяться: одні вважають, що існує більше 30 видів цієї квітки, інші ж наполягають на різноманітності сортів в межах одного і того ж виду. Найбільш поширений в наших широтах - так званий гіацинт східний (hyacinthus
orientalis). Він же був адаптований в якості кімнатної рослини.
Розрізняють ворсисті і неворсисті сорти, забарвлення пелюсток може бути різним, але завжди яскравим, красивим. Білий, ліловий, червоний гіацинт щедро забарвлений природою і селекціонерами, завойовує серця любителів кімнатних ісадових рослин.
Гіацинт прекрасно почуває себе в домашніх умовах. Але для того щоб він і далі продовжував вас радувати своїм цвітінням, необхідно подбати про створення спеціальних умов в ідеалі, після цвітіння висадки у відкритий грунт. Втім, домашній гіацинт, як правило, не створює клопоту, даруючи оточуючим свою красу, нічого не вимагаючи взамін або майже нічого.
Гіацинт - рослина багаторічна, цибулинна, тому поводитися з нею треба дуже дбайливо. Життя гарної цибулини близько 10 років. Квітки у формі дзвіночка із загостреними кінчиками пелюсток зібрані в качан. Час цвітіння домашнього гіацинта можна скорегувати так, щоб насолоджуватися квітками ранньою весною, а то і в лютому. Ми окремо розглянемо цю хитрість, названу вигонкою гіацинтів.

Як доглядати за гіацинтом

Вигонка гіацинтів.

Як правило, гіацинт вирощують в домашніх умовах з метою отримання раннього цвітіння. Для цього нам знадобиться здорова цибулина без поразок діаметром не менше 5 см. Але підготовка до вирощування домашнього гіацинта починається задовго до настання зимового сезону, в ідеалі з червня, коли квітка у відкритому грунті відцвіла, а її цибулина викопана і залишена до вересня.
Гіацинт
Отже, коли цибулина тільки викопана, важливо витримати її протягом двох тижнів при температурі до 30 ° С. Повітря при цьому повинне бути вологим. Потім температурний режим повинен бути змінений: два тижні при максимальній температурі 25 ° С саме те, що нам потрібно. В наступні тижні і дні оптимальний режим для утримання цибулини гіацинта для вирощування в домашніх умовах близько 17 ° С. Непринципово, коли ви висадите цибулину в горщик. Але пам'ятайте: від цього залежить час цвітіння.
Відмінним подарунком на Новий рік чи Різдво може стати саме квітучий гіацинт. Для цього висадка цибулини повинна бути здійснена в середині вересня. Спізнилися? Не страшно! Посадіть цибулину в жовтні, і до 8 березня ваше підвіконня буде приковувати погляди гостей буйним цвітінням домашнього гіацинта.

Пересадка.

Про пересадки як такої мови не йде. Після відцвітання і висихання листків цибулину потрібно обтрусити від землі і зберігати для посадки на наступний сезон. Ось як вона виконується, якщо мова йде про вирощування домашнього гіацинта.
У горщик насипається жменя дренажу, а поверх землесуміш і пісок. У горщики вдавлюють цибулини денцем вниз, присипають землею. Важливо: цибулини розташовуються тісно, але не торкаються одна одну і стін горщика, верхівки цибулин видніються над землею.
Відразу після посадки горщик необхідно помістити в темне холодне приміщення, температура +5- +7 ° С. В домашніх умовах, як правило, горщик поміщають в холодильник на 2 місяці. Обов'язково стежте, щоб грунт був зволожений: це необхідна умова для зростання гіацинта. Ви зрозумієте, що домашній гіацинт готовий до появи на світло, коли паростки будуть підніматися на 2 або 2,5 см над землею.
Температурний режим наступного періоду життя гіацинта в освітленому, але все ж прохолодному приміщенні. Оптимальна температура +10- +12 ° С. В цих умовах рослина живе до появи бутонів, а потім його переносять в теплу кімнату. Втім, холодолюбивий гіацинт віддасть перевагу перебування в температурі +20 ° С.

Землесуміш.

Суміш дернової і листової землі, компост, торф, пісок. Поверх землесуміші потрібно насипати шар піску.

Температурний режим.

Після появи бутонів домашній гіацинт живе при температурі 20 ° С, не вітається сусідство з батареями центрального опалення та протягами.

Освітлення.

Незважаючи на особливості вигонки гіацинтів, доросла квітка любить багато світла. Оптимально вирощувати його в кімнаті, де часто горить світло.

Полив.

Не забувайте поливати гіацинт: він любить вологу землю, тому стежте, щоб земляний ком не просихав, але й перестаратися не потрібно. Поливаючи квітку, намагайтеся, щоб вода не торкнулася листя, не залилася в пазухах. Не лийте на цибулину: вся вода повинна розтікатися по краях горщика. Гіацинт сам потім дістане потрібну йому воду.

Підгодівля.

Гіацинт добре реагує на підживлення. Вибирайте мінеральні добрива.

Розмноження.

Гіацинт розмножується цибулинами. Якщо бажають отримати діток, рослині не дають цвісти, обриваючи або обрізаючи квітконіс. Дітки на цибулині повинні добре відділятися. Якщо вони міцно тримаються на материнській цибулині, їх потрібно залишити з нею: через рік вони легко відокремляться і їх можна буде використовувати для вигонки нових рослин.

Можливі проблеми

Проблем з гіацинтом практично не виникає, якщо витримувати технологію його вигонки.
Порушення режиму призводить до ослаблення рослини, бурхливого росту листя і відсутності або затримці цвітіння.
Жовте листя - недостатній полив або освітлення.
Загнивання квітки під час поливу - вода потрапляє на цибулину або листя, або ж полив надмірний.
Жовта бактеріальна гниль може уражати цибулини. Хворі цибулини відбраковуються до висадки.
Випадання суцвіття - надмірний полив або порушення режиму зберігання цибулин, строків її висаджування.

Немає коментарів:

Дописати коментар