четвер, 11 квітня 2013 р.

Хлорофітум


Хлорофітум


(Chlorophytum) кімнатна рослина одна з популярних, яку розміщують не тільки в будинках, але і в офісах, школах, виробничих приміщеннях. Така популярність пояснюється невибагливістю до умов зростання, тіневитривалістю та вмінням очищати повітря. Завдяки таким властивостям і необхідності в мінімальному догляді хлорофітум (чубатий, капский) завоював міцне місце поряд з нами.

Родина кімнатної рослини Хлорофітуму (Chlorophytum) Південна Африка, але, незважаючи на це він відмінно почуває себе при температурі 15-18 ˚С. А при більш високих температурах може навіть дещо загальмувати свій зріст. Минулого літа я винесла свій молодий хлорофітум на вулицю. Але навіть у тіні в саму спеку влітку він відчував себе не дуже добре. Майже приросту за жаркий період не було. У цьому ж році, влітку, я його перенесла в приміщення, типу холу. Це південна сторона, але навіть у найспекотніші літні дні температура повітря вище 25 ˚С там не піднімалася. До осені мій хлорофітум мав відмінний приріст і багато повітряних розеток. Причому він стоїть в метрі від вікна та не навпроти, а трохи збоку.

    

Моя кімнатна квітка розміщується біля кухні. Зараз його дитинка, в новому горщику перекочувала на кухню. Подивлюсь, як буде себе почувати хлорофітум в 2 метрах від газової плити. Адже є такі відомості, що хлорофітум очищує повітря, причому навіть від продуктів згоряння газу. Може бути. Адже коли моя доросла кімнатна рослина хлорофітума перекочувала ближче до кухні, то просто почала зростати як на дріжджах.

Корінь кімнатної рослини хлорофітума потовщений, швидко розростається. Тому горщик підбирайте просторий. Листки лінійні, світло-зелені, зелені. У хлорофітума чубатого з поздовжніми білими смужками. Дуже соковиті. Можуть досягати довжини до 50 см (у хлорофітума чубатого трохи коротше). Коли рослина розростається, то утворюється кілька розеток листя. Квітконоси у Chlorophytum довгі з невеликими білими квіточками. На кінцях квітконосів виростають нові розетки, які використовують для розмноження. Вони легко вкорінюються. Можна поставити поруч горщик із землею і пришпилити молоду розетку. Можна при розмноженні хлорофитумів відокремлювати розетку та ставити у воду або відразу в землю. Коріння він пустить дуже швидко. Можна цю кімнатну рослину розмножити й діленням при пересаджуванні. При гарному догляді розростається хлорофітум дуже швидко.

Може рости в будь-якій землі, але все ж таки краще вирощувати хлорофітум (Chlorophytum) в суміші 1 частина піску, 3 дернової землі, 2 листяної. Або ж складіть свою ґрунтосуміші. Кращий слабокислий ґрунт. 
     

Догляд за хлорофітумом простий. Нічим особливим я не удобрюю. Що є під рукою, то і використовую. Часто виливаю під рослину залишки від трав'яних чаїв. А так поливаю водою кімнатної температури, обмиваю листя. Правда, частенько обприскую водою, приблизно через день.

Так що заведіть собі хлорофітум. Ви будете мати з ним мінімум проблем і максимум користі та чисте повітря.

1 коментар:

  1. хороший зелений друг!
    як хлорофітум переносьть тінь, нестачу світла? Помалу розвиватиметься?

    ВідповістиВидалити