вівторок, 23 липня 2013 р.

Аюга


Аюгаживучка (Ajuga).Сімейство губоцвіті (Lamiaceae).Поширена в Європі, на Кавказі, в Ірані. Налічується близько 40 видів, у культурі 4 види.
Найбільшого поширення у квітництві одержала Аюга повзуча (A. reptans L.). Це коренева багаторічна рослина відкритого ґрунту зі сланкими, що і укорінюються пагонами і прямостоячими квітконосими стеблами висотою до 25 см. Листя цільне, овальне або лопатчасте, тупе, по краях з великими зубчиками, розеточні — на довгих черешках, стеблеві — сидячі. Квітки численні, до 1,5
см у довжину, сині, рідше білі або рожеві, зібрані в неправильну колотівку або неправильні колоски, цвіте в червні- липні. Зимостійка. Використовується, як садова рослина, на передньому плані групових квіткових посадок, у бордюрах, на кам'янистих ділянках, утворює гарні низькі килимки, щільно встеляючи поверхню ґрунту, гарна як грунто-покривна рослина, особливо для схилів. Розмножують розподілом кущів, шматочками кореневищ і насіннями.

Є кілька різновидів, серед них найбільш відомі форми з яскравими листочками ( f. variegata hort., cv. albovariegata, cv. multicoloris) з жовтими, білими або червоними плямами на листках або з гарними темно-пурпурними листками(cv. atropurpurea).

Немає коментарів:

Дописати коментар