суботу, 20 липня 2013 р.

Іберіс

Іберіс – рід однорічних та багаторічних напівчагарників-квітив, який належать до сімейства капустяні — Cruciferae (Brassicaceae). Всього в роді нараховується близько 40 видів, розповсюджених в основному  у області Середземномор'я. Деякі види зустрічаються і в Центральній Європі. Латинська назва цієї рослини, що здавна розводиться в садах, походить від Іберійських гір, звідки вона родом. Це однорічна або багаторічна трав'яниста рослина, напівчагарник висотою до 30 см. Вона  утворює невеликі густі подушкоподібні зарослі. Багаторічники звичайно ставляться до вічнозелених рослин. В альпінаріях добре ростуть наступні види:

Види іберіса

  • Іберіс скелястий (I. saxatilis Iberis ) родом з південних областей Європи. Цей низькорослий напівчагарник у висоту виростає до 5-10 см. Сланкі стебла, що закінчуються суцвіттям-кистю, у якій безліч квіток. Листя  довге — до 2 см, на неквітучих пагонах. Вони яйцевидно-овальної форми, вузькі, на квітконіжках — плоскі. Це — вічнозелена рослина, цвіте у квітні-травні білими квітами. Оптимальні умови розвитку — проникний, гумусний ґрунт, що містить достатню кількість кальцію. Бажано саджати на сонячних, сухих ділянках. Розмножується іберіс насіннями, поділом кореневища або черешками. Черешки укореняються не завжди. Молоді рослини перед посадкою в ґрунт рекомендують вирощувати у квіткових горщиках. На постійне місце висаджують навесні. В альпінаріях частіше використовують у кам'янистих щербинах, квіткових кам'яних стінках, між каменями. Рекомендують саджати і в міні-альпінаріях.
  • Іберіс вічноквітучий (I. sempervirens Iberis ) росте на півдні Європи, розповсюджений і в західних областях Азії. Частіше це багаторічні напівчагарники, що утворюють густі, листяні, вічнозелені, низькорослі, а іноді і середньої висоти (до 25 см) кущі. Суцвіття їх з рясними білими квітками. Цвіте в травні. Розвивається на удобреному, добре проникному, але досить сухому ґрунті. Бажано висаджувати на сонячній ділянці. Рекомендують час від часурослини підживлювати. Добре розмножується черешками. Даний вид використовується у великих альпінаріях, оскільки він досить швидко розростається. Росте між великими каменями, у квіткових стінках, де утворює декоративні навіси. Щоб рослина рясно цвіла і швидко розросталася, її рекомендують наполовину підстригати після цвітіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар