суботу, 27 жовтня 2012 р.

Обрієта

ОБРІЄТА
 Українська назва Обрієтта дельтовидна
Латинська назва Aubrieta
Родина Капустяні - Brassicáceae 
Батьківщина Пд. Європа - Бл. Схід
Легкість вирощування для початківців
період цвітіння  травень-червень
Багаторічна зимостійка присадкувата трав'яниста рослина висотою 10 -15 см. Листя сіро-зелені. Пагони стелються, швидко вкорінюються, утворюють на скельних рельєфах і кам'янистих ділянках сизувато-зелені подушкоподібної кущики. З початку травня рослини щільно покриваються яскравими лілово - фіолетовими, рожевими і білими
квітками до 1 см в діаметрі. Невибагливі. Одне з найбільших достоїнств обрієти дельтоподібного - те, що вона зимує з листям. Квітки лілові або пурпурово-сині, дрібні, четирехлепестной, до 1 см в діаметрі, зібрані в пухке кистевидное суцвіття. Цвіте Aubrieta deltoidea з травня протягом 30-35 днів.Цвітіння рясне і тривале.
Світлолюбна, посухостійка. Місце сонячне, півтінь. Культура віддає перевагу легким, не надто родючим грунтам з додаванням вапна або крейди. Вона абсолютно не виносить закисаючих важких перезволожених глин, а також жирної землі, яка містить торф. Особливо згубна волога в зимовий період, тому садять рослини на кам'янистих гірках, на піднесених або добре дренованих ділянкахПогано переносить перезволоження.Навесні грунт біля рослин мульчують. Після травневого цвітіння рослини відразу обрізають, що сприяє новому швидкому і більше компактному зростання. Восени спостерігається повторне цвітіння.
Посів квітень-червень на розсаду або червень-липень в грунт. Насіння можна висаджувати як безпосередньо в грунт (восени або навесні), так і шляхом розсади. У грунт рослини (насіння) висаджують на відстані 25-40 см, коли мине загроза заморозків.
Використовують на альпійських гірках, підпірних стінах, крутих схилах, сухих клумбах, ніші між каміннями.Красива у поєднанні з жовтими аліссіумами, білими іпомеями, шиловидними флоксами.

Немає коментарів:

Дописати коментар