вівторок, 23 липня 2013 р.

Лілія


Лілія (Lilium) рід рослин сімейства Лілейні. Латинська назва із прадавньої кельтської мови перекладається як білизна. Це багаторічні трав'янисті, цибулинні рослини. Цибулини яйцеподібної або округлої форми до 20 см у діаметрі, що складаються із окремих, соковитих, незамкнутих шкаралуп, що прилягають одна до одної більш-менш щільно. Захисні покриви відсутні. Стебла прямі, густо покриті листям, зелені або темно-пурпурові, висотою 40-250 см, товщиною 0,3-3 см. В окремих видів на стеблах, у пазухах листків розвиваються повітряні цибулинки — бульбинами, які використовують для розмноження. Листки лінійні, ланцетні, лінійно-ланцетні або продовгувато-еліптичні, сидячі або черешкові, від 2-3 до 20 см довжиною, розташовані в почерговому порядку, іноді мутовчасті. Квітизібрані по 2-40 у
пірамідальні або парасолеподібні суцвіття або одиночні. Оцвітина воронкоподібна, складається із шести частинок. У сучасному квітникарстві особливою популярністю користуються декоративні, сортові гібридні лілії. Відомо більше 2000 сортів. Усі вони, згідно з міжнародною класифікацією, згруповані по їх походженню у вісім розділів, дев'ятий поєднує видові лілії.
Види лілій
  • Азіатські гібриди лілії (The Asiatic Hybrids). Один з найбільш невибагливих у догляді видів лілій. Багато сортів можуть переносити безсніжні зими з морозами до -40°С. Азіатські гібриди так само, як і їхні батьки, погано ростуть на вапняних ґрунтах, воліючи нейтральні або слабо кислі і добре підживлені грунти. На одній рослині може бути більше 30 квіток кожна 10-15 см у діаметрі, без запаху. Дуже добре розмножуються, деякі сорти утворюють бульби.
  • Довгоквіткові гібриди лілії (The Longiflorum Hybrids). Цей вид включає садові форми від лілії довгоквіткової (L. longiflorum), формозської (L. formosanum) і т.д. Мають витягнуту квітку у формі грамофону до 25 см і ніжний приємний аромат. В умовах середньої смуги добре зимують без укриття.
  • ЛА-гібриди (Лонгіфлорум-Азіатік-Гібрид). Квіти більші, ніж в Азіатських гібридів, мають ледве вловимий аромат, що підсилюється до вечора. Зимують без накриття, як і азіатські гібриди швидко розмножуються.
  • Східні гібриди (Орієнталі). Найбільш помітна група лілій, із сильним ароматом і дуже великими квітами, діаметром до 25 см. Представлені сорти при глибокій посадці (18-23 див.) в умовах України зимують без накриття. Як і багато рослин, східні гібриди бояться весняного заморозку, від якого багато в чому рятує глибока посадка(сходи з'являються наприкінці травня). Розмножуються набагато гірше, ніж попередні групи. У зрізі вистоюють до 30 днів.
  • ОТ-гібриди ( Орієнтал-Трубчасті-Гібрид). Подібні зі східними, мають менш сильний аромат і більш стійкі до хлорозу.
  • ЛО-гібриди (Лонгіфлорум-Орієнтал-Гібрид). Нова група лілій. Квітка витягнутої форми до 20 см. але при цьому широко відкритий до 25 см у діаметрі. Аромат ніжний.
  • Трубчасті лілії. Найвищі (до 2м) і найбільш примхливі лілії. Довжина квітки до 30 см і в діаметрі до 15 см. Аромат ніжний.

Догляд за ліліями

Догляд за рослинами: усі лілії люблять освітлені місця. Глибина посадки 18-23 см залежно від структури ґрунту. На одному місці ростуть від 3 до 7 років. Посадка цибулин навесні і восени. При необхідності пересадження лілій можна зробити і під час цвітіння.

Вирощування лілій

Розмноження: цибулинами, надцибулинними дитинками, лусочками.
Використання: ефектні в будь-якій посадці, особливо в комбінації із флоксами, пеонами, дельфініумами, каннами, гладіолусами, трояндами. Зрізані довго зберігаються у воді. Одні з найкращих рослин на зріз та для флористики.

Немає коментарів:

Дописати коментар