вівторок, 23 липня 2013 р.

Ацидантера

Ацидантера (Acidanthera Hochst) належить до сімейства півникові. Рід об'єднує близько 40 видів, розповсюджених у тропічній Африці. Бульбоцибулинні багаторічні рослини, що нагадують за зовнішнім виглядом гладіолуси. Стебла прямостоячі, з не чисельним листтям. Листя лінійне або вулькомечевидне, темно-зелене. Квітки великі, 7-9 см у діаметрі, дуже витончені, з тонким ароматом, білі, рожеві, жовтуваті або світло-пурпурові, з довгою зігнутою трубкою і
загостреними, майже однаковими долями, зібраними в суцвіття — трьох- шестиквіткові колоски.




Бульбоцибулина округла, молочно-біла, близько 5 см у діаметрі, покрита щільною сітчастою яскраво-коричневою оболонкою. Плід — подовжена коробочка.
У культурі найпоширеніші такі види ацидантери:
  • Ацидантера двоколірна — Acidanthera bicolor Hochst. Батьківщина — Ефіопія. Бульбоцибулинна багаторічна рослина до 120 см висотою. Стебла прості або гіллясті вгорі. Листя численні, ясно-зелені, лінійні або мечоподібні, 40-50 см довжиною. Квітки з довгою трубкою до 12 см у діаметрі, запашні, кремово-білі з великою чорнувато-червоною плямою в центрі, зібрані по 3-8 штук у колоскоподібне суцвіття, розташоване на тонкому, високому квітконосі. Цвіте в серпні-вересні. Бульбоцибулини округлі, до 3 см у діаметрі, дріб'язково-білі, одягнені щільною коричневою оболонкою. У культурі з 1886 року. Часто використовується при гібридизації із гладіолусами для одержання запашних сортів і форм. Найбільш відомий гібрид Лакі Стар ('Lucky Star').
  • Ацидантера тропічна — Acidanthera alquinoctialis Baker. Батьківщина — Ефіопія. Рослина 110-130 см висотою.Квітки білі з малиновим або пурпуровою плямою в центрі, зібрані у двосторонній п'яти- шестиквіткові колосся.
Звичайно ацидантери вирощують у теплицях, на півдні їх можна культивувати і у відкритому ґрунті, як садову рослину. Світлолюбиві, вимагають сонячних місць розташування і багато перегною, досить вологого ґрунту. Розмножують насіннями, бульбоцибулинами і дитинками. Бульбоцибулини і дитинки висаджують у ґрунт навесні (друга половина квітня — початок травня), викопують восени (кінець вересня — жовтень). Зберігають при температурі 5-7°С. Насіння висівають у теплиці в лютому — березні, розсада зацвітає на другий — третій рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар