неділю, 21 липня 2013 р.

Ряст

Ряст (родина руткових – Fumariaceae)

Опис роду

У роді нараховують близько 90 видів, які зустрічаються в помірному поясі Євразії (Середземномор'я, північна і Середня Азія) і Північної Америки. Рослини низькорослі, іноді середньої висоти, звичайно тіньолюбиві. Листя трійчасторозсічені, сизі, у основі стебла іноді лускоподібний лист. Корінь товстий, щільний,
клубнеподібний. Як декоративні рослини використовують наступні види:

Види рясту

Ряст порожній [Corydalis cava (L. emend. Mill.) Schweig. et Koerte, синонім Corydalis bulbosa (L.) Pers. nоn (L. emend. Mill.) DC.] ;[Corydalis halleri Willd., Corydalis solida (Eheh.) Sw.] росте в широколистяних і сосново-широколистяних лісах, висота рослини 15-30 см. Верхні листки довогочерешкові, двічі трійчасторозсічені, синьо-зеленого кольору. Квітки зібрані в грона. Цвіте ранньою весною пурпурно-фіолетовими або жовто-білими квітами. Добре розвивається в пухкому, повітряному, помірковано вологому ґрунту, у тіні або в півтіні. Це - рослина весни. Розмножується насіннями. Відразу по дозріванні насіння зберігають схожість, але ненадовго. Тому насіння висівають відразу ж після збору.
Ряст жовтий [Corydalis lutea (L.) DC.] родом з південної частини Європи. У нього м'ясистий корінь. У висоту досягає 20-30 см; листки яскраво-зелені, стебло гіллясте. Яскраві ясно-жовті і оранжево-жовті квіти з'являються в травні і прикрашають рослину все літо, аж до самої осені. Розмножується насіннями, розвивається в гумусному ґрунті, у півтіні, але може рости і у тіні, хоча там менше цвіте. Порівняно швидко розростається, створюючи густі зарості, які можуть погубити низькорослі сусідні рослини. В альпінарії цей вид використовують, зокрема, для покриття задніх частин сухих кам'яних стінок у тінистій частині споруди.

Немає коментарів:

Дописати коментар